oudega

 

2021

Jullie hadden van mij nog tegoed het verslag van het Larken evenement in Aldegea. Dit evenement staat ieder jaar op de kalender en het is ook een mooie locatie om te zeilen. Dit jaar deden er zoals gewoonlijk ook weer een 8-tal Friese boeren pramen mee, en dit keer ( gelukkig ) geen roeisloepen. De vorige keer kan ik mij heugen dat door deze roei-teams met name op het water, en ook na afloop tijdens de prijsuitreiking toch wel wat aandacht en rumoer werd opgeëist. Dit keer was het ook bij de helling prima te doen en te overzien.  

Toen ik er naar toe reed, kwam ik o.a. langs de Langweerder Wielen. Rijdend over de A7 heb je dan vanaf de hoge brug een prima overzicht over het meer. De beide windzakken op de hoge brug hingen beide naar beneden en wezen daarnaast ook nog eens beide in een verschillende richting. Hier en daar was een vlaagje te zien, maar meer ook niet. Het waar was echter prima, droog en zonnig, het was nog vroeg, en de voorspellingen gaven voor de loop van de dag toch nog enige hoop. Ik verwachte dan ook toen ik in Aldegea aan kwam, dat er door het comité wel uitstel zou worden aangegeven voor de start van de eerste wedstrijd. Niets was echter minder waar, het was optuigen geblazen en opschieten, want het comité zag-, en rook wind, die ik echter op dat moment echt nog niet in het vizier had ??. Op dat moment komt dan ook de saamhorigheid van de larkenzeilers naar voren, want iedereen helpt elkaar dan waar nodig om de boten te water te krijgen en vervolgens onder zeil te brengen. Al met al hadden zich die ochtend wederom een aanzienlijk aantal Larkeniers uit diverse windstreken van het land gemeld om de sportieve strijd met elkaar aan te gaan en uiteraard was ook ook die Larkenier met die duitse kentekenplaat, en die van de ( eigen gebakken cake ) weer van de partij.  

Toen ik, en dat deden meer larkenzeilers vervolgens al peddelend trachten om dan toch maar tijdig in de buurt van het startschip te komen, lag de olympische baan er al reeds in, en werd het voorbereiding sein van 5 min. ook al reeds gegeven voor de pramen ??. Ik heb rond dat moment echt even om mij heen gekeken, hoe ze dat als comité voor elkaar hadden gekregen om met die weinig wind die er was gelijk een eerste ( in de windse ) A boei er in hadden gelegd, wat vanuit de start ook gelijk een aardig kruisrak bleek op te leveren. De pramen hadden in eerste instantie moeite om vrij te komen van de startlijn, echter toen er toch een licht briesje op stak kwamen ze op gang, en als ze met die massa de gang eenmaal te pakken hebben, dan blijken het met name tijdens het ronden van boeien geduchte tegenstanders van de lichtere larken. Er ontstonden dan ook tijdens de wedstrijden welke die dag zijn gevaren een groot aantal interessante situaties bij de diverse boeirondingen. Soms moet je dan wel eens even op de rem, om dan vervolgens achterlangs en binnendoor te steken zodat je in het volgende rak meer kans hebt om vrije wind te houden in de richting van de volgende boei. Daarnaast deden de pramen onderling qua snelheid ook niet veel voor elkaar onder, zodat met name tijdens de voor de windse rakken een enorm gordijn van windschaduw werd uitgevouwen en er werd hier en daar ook nog wel eens een loefduel uitgevochten. Kortom uitdagingen genoeg tijdens deze mooie zeildag dag in Aldegea.  

De uitslagen in de diverse wedstrijden wisselden dan ook continue, behalve dan die van de 144, want die was meestal wel voorin van de partij. De nieuwe aanwinst van de klasse blijkt toch onder alle omstandigheden prima te presteren, soms ook nog wel eens tot verbazing van de stuurman zelf ?? Halverwege de dag werd er ook een lunch pauze ingelast, waarbij er ook nog eens ter plaatse gebakken hamburgers konden worden genuttigd. Na 5 gevaren wedstrijden kon het navolgende eindresultaat worden opgemaakt, en konden de eerste 3 van die dag de gebakken paling in ontvangst nemen.  

 

 

1e was de 144 Weaghals van Johan Klaver 

2e was de 142 Tuimelaar van Harry Gierveld 

3e was de 94 Bounty van ondergetekende 

4e was de 71 Laptopper van Henk Scholten 

5e was de 140 Juliana van Stef Gierveld ( dit keer n.b. zonder omslaan !!!) 

“The best of te rest” ( eerste van de einduitslag : 2 ) was dit keer de 96 Jokeltje van Johan Beekman  

 

Tot zo ver het verslag van de mooie zeildag in Aldegea. 

Met zeilersgroet, Bram Pasma