ingezonden

Voor leden en niet-leden

Mocht u ook iets willen inzenden dan kan dat per mail naar info@larkenclub.nl

Legend in Lark – Sneekweek 2022

85 jaren Sneekweek is onvoorstelbaar, maar Lark-zeiler Johan Beekman overtreft deze levenslust met zijn zevenentachtig jaar. En het plan is dat dat nog zo blijft. “Nog twee jaar,” zei hij zelf. “Nee! Nog drie jaar. U bent pas in september jarig.” “O ja … dan nog drie jaar,” bedacht hij ook.

Op zijn twaalfde leerde hij het zeilen in een Lark op de Groote Wielen bij Leeuwarden. Samen met een vriend. Hij zeilde in allerlei boten; twee Larken heeft hij gehad. Johan denkt dat één van zijn Larken in de Tweede Wereldoorlog is opgestookt voor verwarming … Vroeger met het gezin had hij ook een kajuitboot, jaren voer hij op een skûtsje en via het skûtsje kwam hij in de afgelopen jaren als schipper in de regatta in het Middellandse zeegebied. Johan was ook deelnemer in de happening met platbodems in New York in 2009.

Johan rondt zijn zeilgenoegen af in de Lark. Hij is ‘Legend’ in termen van de ILCA. En dat mag best even. Want gisteren zei hij nog: “Was ik 25 jaar jonger, dan had ik in een laser willen zeilen.” Dan was hij 62 jaar, Grand Master, jaaaa, inderdaad een broekie. Dan kon hij via Great Grand Master óók in de laser, nu ILCA, Legend worden.

Maar goed dat hij in de Lark vaart, want met zijn maat Johan Klaver heeft de Lark klasse toekomst. De heren bouwen nieuwe Larken en knappen oude op. Dus, wie een oudje of verwaarloosde Lark weet te liggen, meld het

Eerlijk Johan Klaver (68) is initiator, gastheer voor de hele club, op het water en op de wal en Lark-bouwer. Maar qua vernuft steekt Johan Beekman hem de loef af. Hij heeft een soort waterscherm in zijn kuip ontwikkeld, waardoor hij na omslaan met zijn boot in anderhalve minuut weer vaart. “Niemand anders kan dat. Maar ze willen er niet aan,” zegt Johan. Alleen Johan’s 96 heeft deze noviteit.

Minstens zo belangrijk, Johan zorgt voor groei van de klasse. Zijn pake-sizzers Warner Sinnige (27) en Jort Hovenga (26) voeren dit jaar hun eerste Sneekweek in de Lark. Onaardig gaat dat beslist niet. Ze vogelen de Lark uit en stralen. Met twee diskwalificaties aan de broek eindigde Johan Beekman toch maar even op de zesde plaats. Eén diskwalificatie omdat hij de lange baan voer in plaats van de bedoelde rode. “Voor de lange baan was geen prijs.”

Johan, we stoppen nog langgggg niet met Sneekweek-varen, jij bent een legendarisch voorbeeld van een levenlang zeilfit, dankjewel!

2022 – Opening larkenseizoen Balk

Foto ingestuurd door Anton van der Geest genomen tijdens de opening van het seizoen in Balk. Wellicht een aanwinst voor de volgende generatie larkenzeilers???

2018 – Document van Eric Vibart

Dear Johan, 

We have been a contact some time ago (may be two or three years ago) when I prepared an article about the Lark-type dinghy for the french sailing magazine « Voiles et Voiliers ». 

I met Friso Kuperus and his keelboat Rosalie on the Leman Lake and I gave him a copy of my article so that he could give it to you for your web site. Despite it is in french and just in case you would like to add this article on you site I send you enclosed a work-version of the article (non captions yet). May be your members and visitors of the site could like it. 

Best Regards, Eric Vibart.