Larkenweekend Broek

 

2024

Larkenweekend Broek 25 en 26 mei

Met 17 larken en wat vrouwelijke aanhang aangemeld waren de vooruitzichten voor een geslaagd weekend zeer goed te noemen. Het weerbericht leek aanvankelijk wat dubieus en was wellicht een reden voor Ron H en Bennie W om het toch niet aan te durven om naar Friesland af te reizen. Johan K kon vanwege een blessure niet in zijn lark kruipen maar was wel aanwezig om de meute te instrueren en een bakkie mee te drinken. Het aantal larken reduceerde daardoor tot 14 waarvan Sietze D alleen op zondag ging varen.

Na een inspirerende speech van Johan K vertrokken 13 larken met een rustig Zuidelijk windje richting het Noorden om via de Noorder Oudeweg, Goingarijpster poelen en Sneekermeer van een drankje en hapje te genieten bij het Foarûnder op het Starteiland. De volgboot had het rustig want er gebeurden geen spannende dingen. De terugweg was wat roeriger vanwege een minder bezeilde koers en een hele dikke plensbui onderweg. Een beetje nat maar verder ongedeerd kon eenieder, nadat er weer wat larken op het droge werden gezet, aan de drank en even later aan het buffet. Ook Johan K was hierbij weer van de partij. Het bleef nog lang gezellig.

Zondagochtend mochten we wat langer uitslapen. De wind was nog steeds Zuidelijk en leek iets steviger dan op de zaterdag. Het aanvankelijk geplande Joker Sailing Wedstrijdje werd, hoewel hier wel enkele enthousiastelingen voor waren en de boeien te water lagen, toch overgeslagen en met 8 larken en de volgboot werd met ruime wind koers gezet naar Paviljoen Salt voor de lunch. Wederom was de koers op de terugweg meer uitdagend, zeker voor enkele fanatiekelingen die het natuurlijk niet konden laten om er tijdens het kruisen op de Noorder Oudeweg nog een wedstrijdje van te maken. Harry G haalde Johan B nog net op de valreep in om als eerste de Jouster Sluis weer te bereiken. Gerben J maakte het op een heel andere manier spannend door 2x net niet over het kantelpunt van omslaan te geraken, al was hij het hier zelf niet mee eens want hij had nog genoeg speling voor zijn gevoel. Het zag er in het echt heel anders uit, en de volgboot (vandaag gestuurd door Sjoerd V) was blij dat Gerben droog in zijn lark bleef.

Terug aan wal doemden er zwarte wolken op aan de horizon, gevolgd door veel wind en weinig spetters, maar eenieder was blij om op tijd terug te zijn. Onder leiding van Jack B stonden de larken in no-time weer op de wal en werd nog genoten van een afscheidsdrankje.

Wij als organisatie (Hessel en Fredy Z) kijken terug op een gezellig en geslaagd weekend waarbij de weergoden ons gelukkig gunstiger gezind waren dan waar het aanvankelijk op leek.

Fredy Z