L142

L142 - harry gierveld

 

De L142 is een nieuwgebouwde Lark, gedoopt op 11 juli 2010 bij de A.W.V te Almelo.

Bouwer en eigenaar: Harry Gierveld (vroeger in de zestigerjaren eigenaar van de L119, welke niet meer bestaat). 

Door een toevallige ontdekking dat er een larkenclub in Leeuwarden bestond, zijn een aantal twentenaren daar een kijkje gaan nemen. 

We zijn door Johan Klaver behoorlijk enthousiast gemaakt waardoor de zaak in Twente aan het rollen is gebracht. In november 2009 is bij mij in de schuur gestart met de bouw en 9 maanden later was de Lark 142 gereed voor de eerste proefvaart.

Ik heb de mallen van de L81 (eigenaar dhr. Geuns) overgenomen en deze naar eigen inzicht nog wat aangepast.

De L81 was vroeger van Toon Koopman uit Almelo en samen hebben we dus ook met wikken en wegen de nieuwe lijn van de L142 bepaald, hoewel Toon nog meer volume onder de bodem t.p.v. de mastkoker wilde i.v.m. duikneigingen in het ruime rak.

Iets meer volume was gunstiger geweest, maar had waarschijnlijk op bootsnelheid ingeboet.  

Wat is wijsheid, de punt was gezet en de bouw was begonnen. De spanten, kiel en wrangen zijn van Azelia gemaakt, had ik nog in voorraad. De bodem, kiel en dekbalken zijn van Red Ceder gemaakt, restant van een zakelijk project. Het lattendek is van Makoree gemaakt (soort Afrikaans mahonie), had ik ook nog op voorraad. De kuiprand, het potdek met stootrand, de vissingstukken en de mastkoker zijn van kunstmatig gedroogd Europees eiken gemaakt, gekocht bij een houtdrogerij, waar ik zelf uit een stapel het noestvrije eiken uit kon zoeken. De vloerplanken zijn van 10 mm okume watervastgelijmd garantieplex gezaagd. De rondhouten, afkomstig van een grote BM die op het kerkhof ligt, zijn natuurlijk op maat aangepast voor het Larkje.  

De boot is, op de zijkanten na, tweekoponentig verlijmd en rondom met dun geweven glasvlies in de epoxy gezet en met een tweekomponntige polyester D.D.lak afgelakt.  

Het zeil met venster (het eerste venster toegepast voor de Lark) is door Jan Elzenga gemaakt en geschonken door Hein Voskamp, die door ziekte de bouw van zijn Lark niet kon verwezelijken.

Gelukkig is dit enthousiasme overgewaaid naar zijn zwager Ron Hubregtse, die een jaar later de L49 bouwde die nog door wijlen Hein Voskamp gedoopt is.

Aan de bouw heb ik erg veel plezier beleefd, en vele oude zeilvriendschappen zijn weer tot leven gekomen. Dat we nog een lange behouden vaart mogen hebbenÉÉÉÉ..

 

H.F.M. Gierveld L142

Pellellaan 10A

7611 BC Aadorp