L137

L137 - hessel zijlstra

Geïnspireerd door Pa Feike Zijlstra, die vroeger een lark had, kopen wij rond 1995 onze L137 van een familie Zeilstra in Heerenveen. De lark is gebouwd net na de oorlog en de naam is Donald Duck. Als we een aantal jaren daarna benaderd worden door Johan Klaver, die op zoek is naar larken, sluiten we ons aan bij de larkenclub.

Toegevoegde informatie (door Jelte Kruyer):

Op dinsdag 2 december 2008 heb ik een bezoek gebracht aan Dhr. Luikinga in Sappermeer.

Ik ben de heer Luikinga op het spoor gekomen tijdens een gesprek tijdens de Oliebollenwedstrijd 2008 op het Zuidlaardermeer.

Ik sprak daar met Piet Venema, zijn zus Annie bruins en Lies, de vrouw van Piet Venema.

Annie wist zich nog goed te herinneren dat Bert Luikinga een Lark had.

Maar of Bert Luikinga nog leefde wisten zij niet, zij had hem al jaren niet meer gezien.

Ik ben begonnen met wat Luikinga’s op te zoeken in Hoogezand in het telefoonboek.

Gelijk bij het eerste telefoontje had ik al beet.

Ik vroeg of ik toevallig sprak met Luikinga die een Lark heeft gehad, de man aan de andere kant van de lijn zij spontaan: dat is mijn vader. Dat was even geluk.

Ik belde gelijk het telefoonnummer dat ik gekregen had.

Echter het bleek dat dit de broer was van de Larken eigenaar, maar hij had regelmatig in de Lark gevaren.

Hij vertelde ook dat zijn broer, die de eigenaar van de Lark was, overleden was op 70 jarige leeftijd in 2005. Voor de telefoon vertelde Luikinga dat de Lark hoogstwaarschijnlijk nummer 134 of 137 had.

Ik heb gelijk een afspraak met Luikinga gemaakt voor 2 december. 

Ik ben wat in het Larken archief gaan duiken en vond in het boekwerkje die de fam de Jong heeft gemaakt een kopie van een meetbrief met de naam Luikinga uit Sappermeer daarop, en met nummer 137.

Het gesprek met Luikinga:

De boot is aangeschaft door Albert Luikinga (Bert). Hij heeft de Lark gekocht omstreeks 1954 -1955 op het Paterswoldsemeer. De Lark lag aan een steiger niet ver van het Familie Hotel, iets verder dan het Familiehotel moet een soort landtong zijn met een aantal huizen daarop en daar lag de boot dan.

Op dat moment zat er een soort 16m2 tuig op ook de mast giek en gaffel waren niet origineel.

Ook zat er geen registratie (meer) op.

Omstreeks 1956 (dit is niet goed op de meetbrief te lezen) is de boot hermeten en heeft de Lark nummer 137 gekregen, nadat er een nieuw originele tuigage was aangeschaft (mast giek gaffel en zeil). Ook is er eens een nieuwe mastkoker op gekomen.

Omstreeks 1958/59 zijn er 3 Larken van het Schildmeer gekomen naar het Zuidlaardermeer om er een wedstrijd mee te varen, er waren op dat moment 4 Larken aan de start.

Ook de Lark 137 is eens naar het Schildmeer geweest en mogelijk ook naar Friesland.

De naam van de 137 was toentertijd Rap, deze naam heeft Luikinga de boot zelf gegeven.Toen Luikinga de boot kocht stond er geen naam op. Er zaten 2 of 3 plaatjes in de boot van wedstrijden op het Zuidlaardermeer, deze had Luikinga zelf gewonnen.

Toen Luikinga de Lark 137 had was de kuiprand groen en de vlonders lichtgroen.

De 137 is eind 62 of begin 63 mogelijk verkocht naar Friesland.

De Huidige eigenaar is nu Hessel Zijlstra uit Broek.