eastermar

 

2022

SLACH OM DE BROEKOPHÂLDER

Het is moeilijk om het verband te zien tussen zeilboten en broekophâlders. Maar de voorzitter gaf daar uitleg over in zijn welkomstwoord.

Prachtig weer (zon en veel wind) rondom Eastermar in hartje Friesland en een perfecte organisatie maakten er een onvergetelijke zeildag van. De boten werden veilig via een takel in en uit het water gehesen. De einduitslag was puzzelen voor de wedstrijdleiding want door iedereen werd goed gezeild. Jammer voor Jan Elzinga dat hij omsloeg en de wedstrijd niet kon uitzeilen. De luchtzakken hadden helaas onvoldoende drijfvermogen. Jort Hovenga met de L144 sloeg tijdens een gijp om maar had de boot snel weer overeind door op de kiel te springen hoewel het regel is om van de boot in het water te springen. Het koste hem daarom geen plaats. Johan had pech doordat de piekeval het in de eerste wedstrijd begaf door een onwillig loodje. Willemien moest bij de bovenboei uitwijken om te voorkomen dat ze gemangeld zou worden tussen de Pramen. Dit koste haar enkele plaatsen. Ook Gerben de Jong moest bij de bovenboei zijn vege lijf zien te redden uit een benauwde situatie tussen 2 Pramen. Hij heeft het overleefd. Johan Beekman had tijdens de middagpauze tijd om de boot scheef te trekken omdat de klauw van de gaffel aan één kant bleef hangen. Paul Ruiter zeilde een middagwedstrijd mee als fokkenist in een kleine BM. Er gebeurt veel tijdens en rondom de wedstrijden en dat maakt de uitdaging steeds weer groot. De Lark is een boot die zich nooit gewonnen geeft. Hij maakt je onderdanig.

Na afloop vond de prijsuitreiking plaats in een loods waar ook een heerlijke Indische maaltijd klaar stond in gezelschap van een koud biertje. 

Eerste werd de prijsvechter en sympathieke Stef Gierveld en tweede Fokke Wijnstra die in de Fladderak L93 al vaak voorin is geëindigd. Dit verslag schrijf ik als gelukkige winnaar van de 3 de prijs. Johan Klaver won door pech met de L_6_ _d_e_ _‘b_e_s_t_ _o_f_ _d_e_ _r_e_s_t_ _‘ _p_r_i_j_s_.

Het enige minpuntje vond ik dat de startlijn niet goed lag ten opzichte van de bovenboei waardoor de hele startlijn niet werd benut.

Volgende week ronden we het zeilseizoen af in Almelo en zorgt Elizabeth Meinders voor een heerlijke taart.

Oant sjen, Jan Brederode