balk - slotermeer

 

2023

Balk Slotermeer zaterdag 6 mei.

Opening van het watersportseizoen met een groot aantal activiteiten in Balk en aan het meer, waaronder Larkzeilen en Skûtsjesilen.

In de dagen voorafgaand goed naar het weer in Friesland en Balk gekeken. Het onweer ging van zaterdag naar vrijdag. De wind van kracht vier naar twee en de richting werd Zuidoost. Balk ligt Zuidwest, dus golven geen probleem. Wel dat de wind vanaf land op het water komt en kan draaien.

Zaterdag vroeg van huis gegaan. Maar goed ook want Rijkswaterstaat had de A 50 bij Kampen afgesloten. Toeristisch vanuit Zwolle om Kampen gereden en als laatste de rij voor de helling aangevuld. ‘s Middags na de wedstrijden was boot eruit halen chaotisch vanwege al het verkeer van en naar het paviljoen. Volledige blokkades en lang wachten. Gelukkig dat iedereen vanwege het mooie weer positief gestemd was.

Tijdens het palaver werden we onthaald met koffie en gebak en welkom geheten door de wedstrijdleider. ‘s Morgens een wedstrijd en dan lunchpauze. Tijdens deze pauze varen de Skûtsjes hun oefenwedstrijd en daarna zeilen de Larken twee wedstrijden direct na elkaar. De baan was al bekend gemaakt en voor alle zeilers duidelijk.

De vereniging had ook het lunchpakket verzorgd en dat was werkelijk voortreffelijk. Tijdens de middagpauze gaf Willemijn aan dat de 141 niet aansprong bij een vlaag en ze niet tevreden was. De oorzaak is een te vlak zeil. Om aan de snit van de zeilmaker te ontsnappen is het nodig om het onderlijk niet door de giek te doen maar als losse broek. Paul Ruiter was zo goed om dat voor haar te veranderen. Ze was tevreden over de toename van de bolling in het zeil. Nu de zeillatten nog. De bolling moet meer naar voren en dat kan door het eerste deel dunner te maken.

Maar pas op voor de glasvezeltjes, dus werkhandschoenen aan en coronamasker op. Warner Sinnige mag dit gaan verzorgen.

In de eerste twee wedstrijden gaf Bram Pasma aan hoe het moest. De anderen konden alleen maar volgen. Zelf kwam ik Johan Klaver in zijn nieuwe lark tegen. Mooi die ronde overgang tussen bodem en zijkant. Ook Sytse Dijkstra kwam voor mijn neus te varen.

De derde wedstrijd gaf een ommekeer. Paul Ruiter had na de start als eerste de windvlaag en de anderen probeerde mee te komen. Het veld ging volledig door elkaar.

Uitslag Bram Pasma eerste, Johan Klaver tweede, Henk Scholten derde.

Heerlijk om bij dit mooie weer op het water te zijn.

Dank aan de wedstrijdleiding van de Sleattemermar zeilvereniging voor de wedstrijden en de goede verzorging.

Groeten Henk Scholten.